Bohemia  0
Animals  0

Komentář

Páté kolo přineslo zajímavé oživení sestavy, poprvé od návratu Tomáše Brabce do týmu si spolu zahráli dva významní tvůrci hry Bohemie, Tomáš Brabec a Martin Havelka. Další jména na soupisce byla prakticky standardní, chyběl jen Honza Šterner, který byl na dovolené, student Honza Levý a Martin Zeman, který se "poflakoval" bůhví kde...

Vzhledem k předchozímu úspěšnému kolu (Spirit bar FC B) byli všichni hráči i diváci (na Zákostelní dorazil i Petr Krákora) zvědaví zda týden starý mimořádný výkon byl jen dílem náhody nebo zda se Bohemia opravdu odráží od herního bahna do kterého zabředla před více než rokem.

Před začátkem komentáře by se ještě hodilo připomenout, že Aleš Tylinger nastoupil ke svému 100. utkání a že jej v prosinci čeká nelítostné provětrání portmonky.

Utkání začala Bohemia netradičně profesorským výkonem. Od úvodních minut se ujala míče, který si zejména v obraně briskně přihrávala. Oproti tomu Animals do utkání bezhlavě vlétli a neúnavně honili míč putující od obránce k obránci. Směrem dopředu toho však Animals Bohemii mnoho nedovolili, dobře bránili a vcelku spolehlivě odvraceli nebezpečné výpady. Bohemii nezbývalo než střílet ze střední vzdálenosti.

Nejpilnějším střelcem byl asi Tomáš Brabec, který svou levačkou několikrát zaměstnal gólmana Animals. Druhou největší příležitost prvního poločasu si však vypracovala dvojice Michal Brabec - Dušan Mrozek. Michal z pozice pravého obránce přenesl hru na druhou stranu hřiště, tam si jej kousek potáhl Dušan a prudkou křižnou přihrávkou jej poslal zpět Michalovi na zadní tyč. Michalovi se však míč na chvíli schoval za těla obránců a vynořil se až těsně před ním, navíc již velmi blízko branky... "Brábova" pravačka jen mlčky rozhrnula dusík, kyslík, argon, oxid uhličitý a další složky vysočanské atmosféry.

Další zajímavou příležitost měl v prvním poločase oslavenec Aleš Tylinger. Snad jako jediný se v obranném hloučku před brankou Animals dostal k odraženému míči a v pádu zakončil. Naneštěstí dorážku ukryl po slovensky hovoriaci brankář pod svým tělem.

Největší šance zápasu přišla několik minut před koncem poločasu. Bohemia posílá přihrávku za obranu Animals, kam si nabíhá Tomáš Brabec. Stoperovi Animals se na poslední chvíli podařilo skluzem poposunout míč směrem k vlastní brance. Hovado (překlad slova animal, zdroj: seznam.cz, slovnik.cz) v kleci neváhalo a reflexivně ukrylo míč v náruči. Sudí rovněž neváhal a pískal "drobnou domov". Do brankáře jako když střelí..., napřímil svých 190 čísel a křičíc "kdě bol úmysel" vydal se za rozhodčím. Sudí našel úmysel uprostřed hřiště, asi metr za hranicí vápna Animals, brankáře odměnil žlutou kartou.

Zahrání nařízeného nepřímého kopu se ujalo duo Tomáš Brabec, Martin Havelka. Tomáš měl za úkol posunout míč doprava, Martin pak míč přesně umístit či co možná nejtvrději vypálit. Přestože všem na hřišti i všem na obou lavičkách bylo jasné, že Tomáš přihrává Martinovi, samotný autor přihrávky se cca 1 vteřinu před jejím zahráním Martina dotázal zda "již může". Překvapující, neslýchané... Tomáš za onu vteřinu poslal ideální citovku pro leváka na praváka Martina. Martinovi se ještě povedlo zakončit, nacházel se však v pozici, kdy o sebe cinkly jeho obě totální endoprotézy a pravé koleno chytilo levou rotaci. Míč se otřel o levou tyč a skončil v autu.

Druhý poločas přinesl velké zlepšení ze strany Animals. Bohemii se navíc totálně rozpadla přihrávka směrem dopředu, dlouhé minuty byly Animals lepším týmem a právě v těchto chvílích se o výsledek nejvíce zasloužil Petr Kubát, který musel až příliš často hasit nebezpečí před svou svatyní.

Posledním významným momentem v utkání byla obrovská chyba brankáře Animals, která přišla zhruba v polovině druhého poločasu. V době, kdy již byla opět hra vyrovnaná a oba soupeři se marně snažili o vsítění rozhodující branky předvedl slovenský brankář Animals úmyslné hraní rukou mimo pokutové území. Brankář totiž vyběhl zhruba pět či šest metrů z branky, vyskočil, vyboxoval balón a dopadl na zem cca 2 metry mimo vápno. Zde by bylo ještě dobré podotknout, že se jednalo o úmysl přímý. Vysvětlení tohoto pojmu naleznete níže:


Úmysl nepřímý (eventuální)

Pachatel věděl, že svým jednáním může způsobit porušení nebo ohrožení zákonem chráněného zájmu, a pro případ, že je způsobí, byl s tím srozuměn. Jde tedy o případy, kdy hlavní účel jednání byl jiný (např. vybít si vztek, zvětšit zisk) a pachateli bylo lhostejné, jestli tím někomu uškodí, a proto takovou újmu vědomě riskoval. Rozhodující je vědomí rizika – jakmile nejde o riziko, ale o jistotu, jde již o úmysl přímý, i kdyby nebyl hlavním cílem.



Řekl bych, že pětimetrové vyběhnutí s obřím výskokem a nataženýma rukama je slušné vědomí rizika. Pro pořádek uvedu ještě úmysl přímý:


Úmysl přímý

Pachatel chtěl způsobem uvedeným v zákoně porušit nebo ohrozit zákonem chráněný zájem. Nezáleží přitom na tom, do jaké míry si byl jist nebo doufal, že se mu to podaří.



Nyní, když je vysvětleno a dokázano, že brankář úmyslně překazil šanci Bohemie, je s podivem, že nejen že nebyl okamžitě vyloučen, on dokonce nedostal ani žlutou kartu (pozn.aut. byla by druhá v zápase), což není v souladu s pravidly HL (veď v tom byl opäť úmysel). Rozhodčí evidentně nechtěl o osudu utkání rozhodnout sám a tak se raději dopustil zločinu. ;o)

Bohemia odehrála posledních deset minut vcelku křečovitě, chtěla strhnout vítězství na svou stranu, ale bohužel to tentokrát nešlo. Oba soupeři byli jednoduše stejně kvalitní a naprosto spravedlivě získali oba po jednom bodu.

P.S.: Rovněž bychom se měli zmínit, že celé utkání bylo odehráno naprosto korektně a v duchu fair play...

Soupiska

  • KapitánRiedl Dan
  • BrankářKubát Petr
  • Brabec Michal
  • Brabec Tomáš
  • Chalupa Tomáš
  • Havelka Martin
  • Havelka Petr
  • Mrozek Dušan
  • Tylinger Aleš
  • Vondra Radek

Góly

-

Karty

-

Muž zápasu

Kubát Petr

Kubát Petr

Jeden jediný gól byl utkání pravděpodobně rozhodl, v takovém zápase vždy mrzí každá neproměněná šance, naopak každý úspěšný zákrok brankáře získává na důležitosti. Petr musel po individuálních chybách spoluhráčů řesit několik složitých situací. Vzhledem k "neplodnosti" hráčů v poli jen díky němu Bohemia získala cenný bod...

Počet zobrazení

Poslední zobrazení
První zobrazení

Počet zobrazení
Registrovaní: 0x
Celkem: 0x

Čtenáři
Registrovaní: 0
Celkem: 0

Facebook