Paraguay  0
Bohemia  5

Komentář

Dlouho jsme čekali než po úvodních prohrách ve 2. a 3. kole a remíze v kole 4. opět doženeme čelo tabulky, nakonec se nám to podařilo sérií pěti vítězství v 9. kole. Byli jsme však pouze "na dostřel", k absolutnímu vrcholu jsme potřebovali ještě bod. Ten jsme měli stáhnout právě v tomto utkání, které bylo přímým soubojem o postupové příčky, utkal se totiž lídr tabulky s mančaftem na třetí pozici.

Lehkou výhodu získala Paraguay tím, že se hrálo na jejím domácím hřišti na Hanspaulce, Bohemia proto očekávala těžkou "řežbu" od prvních minut. Zápas však začal opatrně, žádný ze soupeřů nechtěl inkasovat, případná prohra totiž pro obě strany znamenala téměř jistě konec postupových nadějí.

Na první branku ale diváci nemuseli čekat dlouho. Míče se ujal na vlastní polovině Honza Levý, na pravém křídle si pohybem řekl o křižný pas obránce Dušan Mrozek. Honza z poloviny hřiště posílá centr, který dopadá na hranici vápna Paraguaye, přímo k noze Dušana. Brankář soupeře na celou situaci zareagoval včasným vyběhnutím, na míč ale nedosáhl. Famózní zpracování a střela do odkryté branky nebyla pro zkušeného borce Mrozkova formátu žádný větší problém, 1:0.

O několik munit později hrála Paraguay na moment v šesti lidech v poli. Taková chyba v rozhodujícím utkání je téměř neomluvitelná. Následovalo okamžité přerušení hry a začalo listování v pravidlech, které nosí kapitán Bohemie vždy sebou. Bohužel ani on ani jeho písař Michal Brabec nenašli klauzuli, která by podpořila náš požadavek na vyloučení hráče, penaltu a kontumaci celého utkání. Pokračovalo se tedy normálně ve hře.

Do konce prvního poločasu již další branka nepadla, protože Kubát a jeho obrana byli stoprocentní a také proto, že Bohemia střílela pouze do brankové konstrukce. Celkem jsme napočítali 3x tyč a 1x břevno. Během poločasové přestávky jsme kromě vzájemného pozvbuzování měli ještě jednu povinnost a to výměnu chladivého zábalu a absorbční pleny Tomášovi Brabcovi, který nastoupil s horečkami okolo 38°C.

Druhý poločas začal fantasticky. Ostatně stějně jako šest předchozích druhých poločasů. Běžela teprve 32. min, když Aleš Tylinger vybojoval míč pro kapitána Daniela Riedla, ten se metr za pravým rohem vápna napřáhl a poslal míč pár centimetrů nad zemí k levé tyči, 2:0.

Po sérii několika šancí na obou stranách přišla nejlepší pětiminutovka soupeře. Paraguay byla najednou o kousek lepší, extrémně jí vycházely osobní souboje a dostávala se až na dostřel branky. V těchto chvílích však mužstvo podržel zejména Kubát, který pevně držel čisté konto.

Po pěti minutách se ale Bohemia vzpamatovala a začala opět hrát svůj fotbal, který dnes zdobilo výborné doplňování, zaskákování a prolínání jednotlivých řad. Jednoduše nádherný kombinační fotbal s moderními prvky "velké kopané". Paraguay prohrávala a tak se musela tlačit více dopředu. Osudný úder jí zasadil Mrozek, který obral jednoho z posledních hráčů soupeře na půlící čáře o míč a řítil se do brejku jeden na jednoho. Když už byl Dušan na dostřel branky, zvolnil a počkal na nabíhajícího Aleše Tylingera, kterému také přihrál. Aleš již byl hodně tísněný dalším obráncem, podařilo se mu však míč vrátit a Mrozek jej pouze doklepl do zcela odkryté branky, 3:0.

Zhruba deset minut před koncem utkání udělal fatální chybu nejstarší muž na hřišti. Libero Paraguaye zahrálo při hlavičkovém souboji nešťastně rukou a sudí (England United) nařídil pokutový kop. Kapitán Riedl povolal z lavičky k exekuci Dušana Mrozka. Následoval středně dlouhý rozběh, lehké zvolnění po dvou krocích, výrazné zrychlení ve 2/3nách třetího kroku, nápřah, téměř nepostřehnutelné naznačení do leva, dělovka vpravo dolů... tlaková vlna, 4:0. Dušan nikdy nevstřelil více než 2 góly v jednom utkání, zaznamenal tedy první hattrich. Za poslední dva roky ani jednou z penalty nechybil, vždy nekompromisně skóruje, na jeho chybu čeká několik "hladových vlků". (pozn.aut.: Statistika není přesná, ale pokud byl Mrozek na hřišti tak za poslední 2 roky se kopala první penalta. Je tedy skutečně stoprocentní...)

Poslední branka v utkání byla krásnou třešničkou na dortu, po kombinační akci skóroval Honza Levý, kterému přihrál Martin Havelka, 5:0. Dílo bylo dokonáno, Bohemia předvedla parádní výkon, zaslouženě zvítězila a má nechutnou formu...

Ostatní zjištěné výsledky:

Bandidoz - Sever 1.FC 0:4
Bened VFK - Rokoska 6:0k (Rokoska se nesešla)
FC Uličníci - Sokol Vysočany C 1:3

Soupiska

  • KapitánRiedl Dan
  • BrankářKubát Petr
  • Brabec Michal
  • Brabec Tomáš
  • Chalupa Tomáš
  • Havelka Martin
  • Levý Jan
  • Mrozek Dušan
  • Šterner Jan
  • Tylinger Aleš

Góly

1:0 - Mrozek D. (Levý)
2:0 - Riedl (Tylinger)
3:0 - Mrozek D. (Tylinger)
4:0 - Mrozek D.
5:0 - Levý (Havelka M.)

Karty

-

Muž zápasu

Kubát Petr

Kubát Petr

Mrozek Dušan

Mrozek Dušan

V tomto utkání bylo zvolení nejlepšího hráče utkání velmi zajímavé. Jednak se po dlouhé době o této poctě hlasovalo, hlavní příčinou těžkého rozhodování ale bylo množství adeptů na ocenění: Aleš Tylinger hraje svou nejlepší sezonu a v nejdůležitějším utkání tohoto ročníku zaznamenal dvě asistence (za poslední 2 sezony nasbíral 2x tolik bodů co za předchozích 14 a definitivně se dostal na další úroveň, viz. odkaz), dále Honza Levý, kterého bylo opět plné hřiště a stál u prvního a posledního gólu, nesmíme rovněž zapomenout na bezchybný výkon tria Havelka M., Chalupa, Šterner, které nepustilo Paraguay pořádně do hry. Vyhrát však mohou pouze dva, volba jednoznačně padla na brankáře Petra Kubáta. jenž právě vychytal "shutout" ve svém 100. uktání (a ještě teď si vzpomínám, že na základně jsem vytahoval ze své portmonky Kč 50,- !!!), a Dušana Mrozka, který vstřelil dva góly ze hry, jeden z penalty a zaznamenal tak svůj první hattrick v Bohemii...

Počet zobrazení

Poslední zobrazení
První zobrazení

Počet zobrazení
Registrovaní: 0x
Celkem: 0x

Čtenáři
Registrovaní: 0
Celkem: 0

Facebook