JH  4
Bohemia  2

Komentář

První utkání v této sezóně na kterém byla hlášena velká účast, chyběl pouze omluvený Martin Havelka, který snad doléčoval nějakou závažnou rýmičku nebo co. Pozdě dorazili tradiční borci, uculený Petr Havelka a "parking master" Honza Levý, Honza dokonce až po telefonickém upozornění, že místo 18:45 hrajeme od 17:30, kupodivu dorazil poměrně rychle. Překvapením v tomto směru byl Tomáš Brabec, který snad poprvé v sezóně dorazil včas.

Ještě před utkáním se v zámezí Tempa odehrálo slavnostní předání plakety Petru Havelkovi, který se rozhodl po této sezóně ukončit kariéru v dresu Bohemie. Slavnostnímu předání právě v tento den nahrávala vysoká účast členů týmu, Petr jinak standardně dohraje tuto sezónu a "to pravé" loučení nám určitě předvede na prosincové schůzi, které se zúčastní již jako bývalý hráč. Dojatý Petr se jen těžko bránil slzám, zatímco aplaudující hráči Bohemie si při pohledu na oslavence svorně uvědomovali, že ty šedivé skráně, které dnes zdobí jeho hřívu, tam ještě v roce 2002 neměl...

Zápas byl strašný průser, v obraně seděli na střídačce 3 borci, vedle nich 2 floutci do útoku, v podstatě tedy "kus za kus". To je ale na hanspaulku příliš, v takovém případě jde spíše o kulturní než sportovní akci, v případě nějaké nedisciplinovanosti ve střídání hrozí borcům, že na lavičce vychladnou a na hřiště půjdou poněkud ztuhlí. Což jak se později ukázalo, zřejmě rozhodlo tento zápas.

Začátek utkání nebyl nijak extra zajímavý, obě mužstva chtěla útočit, JH se prezentovali krásnými narážečkami, naštěstí je Bohemia, která začala s Brábou juniorem na pozici stopera, stačila všechny eliminovat. Bohužel jako první šli do vedení JH, když zužitkovali svou mírnou územní převahu a větší hlad po míči, 0:1.

Zasloužené vyrovnání přinesla až střela Tomáše Brabce, která se nekompromisně drala a nakonec i brnkla o břevno branky JH, 1:1. Malou asistenci bychom mohli připsat Aleši Tylingerovi, který jednak stínil před brankou JH, ale hlavně stihl ráně uhnout, čímž se uchránil od jistého otřesu mozku, no ono vlastně kdo měl rozum, tak se klidil, viz. fotogalerie.

Hra se po vyrovnávající brance také vyrovnala, Bohemia nebezpečně hrozila a soupeři zle zatápěla. Mladší z klanu Brabců se do poločasu prosadil ještě jednou, opět bez asistence, prostě soupeři odebral míč a poslal jej tam, kde to má nejradši, 2:1. Bohemia v utkání poprvé vedla, což jí mírně uchlácholilo, ale byla si jista, že dnes zvítězí větším rozdílem, proto byla klidná. Do poločasové pauzy se již na hřišti nic podstatného neudálo.

Druhý poločas však naplno rozkryl nedostatky v zadních řadách Bohemie. Vlastně již první poločas naznačil, že Brába junior není úplně klasický hanspaulský stoper, s Mrozkem tam měl nekolik nedorozumění v situacích, které obrana má s absentujícím Martinem Havelkou či Tomášem Chalupou plně zautomatizované. Ale toto nebyl hlavní problém, Bohemia vyrobila tři naprosto hrubé a pro výsledek utkání fatální chyby v obraně:

1) 2:2 - JH zahrávali rohový kop, útočníci se postavili za sebe, Šterny s Mrózou, jakbysmet a to byla klíčová chyba, sice si řekli kdo na čí pohyb bude reagovat, ale Mrozek se nechal naprosto školácky strhnout pohybem vpřed, zatímco jeho hráč udělal několik roků vzad. Hráč JH centr do vápna mírnou tečí přizvedl, centr tak přistál přesně na noze hráče, kterého měl krýt Mrozek, 2:2. Neštěstí již nezabránil ani Honza Levý o kterém se mylně hráči na hřišti i střídačce domnívali, že měl daného hráče pokrýt.

1) 2:3 - JH rozehrávají roh na který si nabíhá vlna útočníků, Martin Zeman mírně zaspal a dostal se krok za útočníka, který míč tečuje za bezmocného Kubáta, 2:3. Nenápadný výpadek Martina znamenal počátek katastrofy, sebevědomí Bohemie utrpělo ráno. Do konce utkání však zbývalo stále dostatek času, s výsledkem se dalo ještě pracovat.

1) 2:4 - poslední branka utkání padla po sérii chyb na pravé straně hřiště z pohledu Bohemie. JH pronikli s míčem prakticky po brankové čáře až do vápna Bohemie, kde Petr Kubát místo vše řešícího (a kostilámajícího) skluzu šel do míče zbytečně konstruktivně, nějak se do něj zamotal a vstřelil si vlastní gól, 2:4. Bylo vymalováno, Bohemia dnes neměla ani na bod, to věděl každý, navíc do konce utkání chybělo již jen několik málo minut.

Kapitán nazval v emocích toto utkání největší naší ostudou. V zásadě bych s ním souhlasil, ale soupeř, byť hrající bez střídání, měl kvalitu, rozhodla tedy naše nemohoucnost, naše chyby, naše taktická nevyspělost. Mrzí mě také, že opět i předvedená hra byla mizerná, dali jsme si málo přihrávek, spíše jen těžké míče a opět se v našich řadách nenašla osobnost, která by mužstvo strhla a vyvedla z letargie.

4 - Riedl D. - měl šance na 2 góly, nakonec vyšel naprázdno, co mi neskutečně vadí, jsou jeho "svíce" z první, chápu že na MS Italia 90, takto možná vyzval R.Baggio spoluhráče k zakončení, ale to je pryč, sedl na to prach, od Tebe se chce zklidnění, zastav kurva ten balón, zkus se rozhlédnout a po zemi jej někomu nabídni. Od teď Tě za každou takovou svíci hlasitá kritika nemine...

4 - Kubát P. - těžko se mi dává takto špatná známka nejlepšímu brankáři Bohemie všech dob, ale poslední tři kola to není ono, zejména u dnešního čtvrtého gólu bych čekal smrtící skluz, místo toho si dáš směšný vlastní gól, zamotal jsi se do míče díky své nedůraznosti a pobavil tribuny takovým Šternerozemčovým vlastencem.

4 - Brabec M. - ty bláho, nevím, nebyl jsi vidět, není co hodnotit, ve druhé půli jsi vyzíval kolegy z obrany ke střídání, před utkáním jsi říkal, že by jsi se rád pošetřil, víc o Tobě nevím. Příliš medituješ, málo hraješ, chce to oživit. Píchni si před utkáním nějaký testosteronovoadrenalinový koktejl, přinejhorším Ti dorostou vlasy...

6 - Brabec T. - náš nejlepší hráč, dva góly, oba po vlastních akcích, oba po vybojovaných balónech, v zadních řadách poměrně jistý, chvílema sice pro spoluhráče nečitelný, ale jinak OK. Fotbalově nejvýše v Bohemii, chybí mu ale zmiňovaná schopnost strhnout tým, změnit styl jeho hry. Doporučuji detailněji sledovat Martina Havelku, který naopak tyto dovednosti má. Dokonce považuji za nezbytné, abyste si spolu sedli a Martin Ti zkusil v tomto pomoci. Martine vidím to jako jasný úkol pro Tebe, pokud to jenom trochu půjde, mohl by jsi Bohemii vybrousit svého nástupce... Jinak ale nemám co vytknout, pral se a to doslova, což, jak víte, mám rád, ono když to nejde klasickými zbraněmi je nutno zkusit vyburcovat mužstvo třeba nějakým ostřejším zákrokem...

4 - Levý J. - když se nedaří, tak nikomu. Honza se utápěl v kličkách, které mu soupeř nežral, ztrácel míče, neprosadil se, na kolik je to jen jeho chyba nevím. Možná si dovolím malou poznámku: Když kličkuješ na hranici vápna a přijdeš o to, je mi to jedno, o něco jsi se pokusil, jseš kreativní, ale když kličkujenš na půlce, nebo v rohu a nedáš mi to v 80% případů, štve mě to, to už totiž není útočníkovo žroutství, ale drbání a demotivuje to značnou část týmu. Měl by jsi citlivěji posuzovat kdy podržet a kdy dát, špatným rozhodnutím můžeš skutečně demoralizovat citlivější členy týmu...

6 - Mrozek D. - nebýt té školácké u gólu na 2:2, kdy Tě útočník JH dokonale přelstil byl jsi nejlepším mužem na place, dokonce pozoruji významné zlepšení ve fyzické kondici, jen tak dál...

5 - Šterner Jan - hned v úvodu utkání jsi předvedl jak moc se bojíš, v zápětí jak nerozhodný jsi, chtěl bych Ti říci, že to vše soupeř vidí a vnímá, pak si na Tebe více věří a dělá si s Tebou co chce. Tudíž svůj největší nepřítel jsi Ty sám. Udělej si nějaký soukromý rituál, který Tě zbaví nerozhodnosti a posranosti, pak budeš nejlepší na place. Zkus cokoliv, něco změň, nabuď se, posune Tě to dál. Případně si dej koňskou dávku Brábova koktejlu (tobě už ale nic narůst nemůže, ty již máš vše XL)...

3 - Tylinger Aleš - letos jsem hrubě nespokojený, čekám od Tebe tlak do brány, to jsi předvedl v této sezóně jen jednou při dnešním vyrovnání. Přitom je to tak snadné, tlač se do vápna, narážej míče pro druhou vlnu, ale ne tak, že se od Tebe přihrávka odrazí se 5-6 metrů a zmocní se jí soupeře (občas jde i do brejku), ale ztlum míč a nabídni. Případně zařvi, padni a 2 minuty se svíjej, protestuj, ve vápně do někoho drcni, pak se mu omluv, vyveď někoho z míry, štípni ho, pochval ho, je to hra. To je celé, máš dva úkoly: Tlačit se do brány, ztlumit přihrávku od beků a pokusit se jí rozdat.

4 - Zeman M. - nijak jsem si Tě nevšiml, což nutně nemusí být Tvoje chyba, zviditelnil jsi se až nepokrytím hráče při rohu, který skóroval na 2:3, byla to velká škoda.

V průběhu večera ještě kapitán rozesílal SMS zprávy ohledně špatného střídání, chtěl bych se k tomu vyjádřit:

Beru to z velké části na sebe, jsem si vědom, že jsem byl na hřišti velmi dlouho a málo střídal. Neudělal jsem to samozřejmě schválně, ale cítil jsem se dobře a tak oproti předchozím duelům jsem jednoduše neměl potřebu střídat. Neuvědomil jsem si v tu chvíli co je či není kolegiální, jsem zvyklí hrát do ztráty dechu a až poté střídat. Můj kondiční trénink na mě měl zřejmě tak dobrý vliv, že jsem to vše udýchal na hřišti a necítil tak obvyklou potřebu střídat...

Soupiska

  • KapitánRiedl Dan
  • BrankářKubát Petr
  • Brabec Michal
  • Brabec Tomáš
  • Chalupa Tomáš
  • Havelka Petr
  • Levý Jan
  • Mrozek Dušan
  • Šterner Jan
  • Tylinger Aleš
  • Zeman Martin

Góly

1:1 - Brabec T.
2:1 - Brabec T.

Karty

-

Muž zápasu

Havelka Petr

Havelka Petr

Petr Havelka se před svým 136. utkáním dočkal pocty, která nemá v historii týmu obdoby. Kapitán a předseda v jedné osobě mu slavnostně předal upomínkovou plaketu s vyraženými letopočty 2002 - 2012. Předání doprovázel aplaus téměř všech aktivních borců týmu. Chyběli jen omluvený Havelka Martin a Honza Levý, který se ještě doma pilně připravoval na utkání startující v 18:45. Aplaus to nebyl ledajaký, vždyť stávající kádr připomíná uzavřený klub prominentních golfistů, každý z borců je v klubu minimálně stejně dlouho jako Petr, tedy uctivých 10 let.

Petr rozšířil řady Bohemie v památné sezóně jaro 2002, kdy klub od jeho zániku zachránil příchod právě Petra a tria z AFC Gepard: Kubát, Riedl, Zeman. Dodnes není zcela jasné proč z Gepardů přišli všichni tři borci, traduje se však, že tehdejší generalita Bohemie měla eminentní zájem jen o gólmana a dle tiskového mluvčího draftovala zbylé dva hráče jen jako "nutné zlo" pro dosažení svého cíle. Později však vedení tuto zprávu ze své základny "U Oldy" dementovalo a slova mluvčího nikdy veřejně nepotvrdilo. Petr hned po svém příchodu do mužstva naprosto nepochopitelně zneuctil klubové barvy, když týmu pořídil zelené komplety Adidas. Tento katastrofální přehmat však dokonale načasoval a otočil ve svůj prospěch.

Nové dresy nahrazovaly již značně ojetá, modrá, 100% bavlněná trika s límečkem, která pro nás měla ojedinělý význam, kdo si jej nepoblil jako by nebyl a např. takový Pajda jej povýšil na své nejoblíbenější disko triko ve kterém obrazil půl Prahy. Ony vlastně i ty brčálové komplety mají za sebou poměrně pikantní historii, že. Ale to jsme se již posunuli do doby kdy v našich životech frčel levný alkohol, lisovky byl zbytečný luxus, taxislužba mě stála půlku výplaty, moje břicho ještě připomínalo pekáč buchet, bez mrknutí oka jsem vypil 10 piv, hypotéku či děti jsme znali jen z reklam, na fotbal mě vozil Brába sr. strakatou škůdkou, do níž se dostat bylo mou jedinou víkendovou povinností, a na utkáním mě vodili v řetězech.

Po sportovní stránce jsme na tom byli dobře, jako štika jsme se drali nahoru a kromě jednoho zakolísání v páté lize jsme neznali nic jiného než postup do vyšší soutěže. Po pěti sezónách kouzlo nových kompletů vyčpělo a začal se naplňovat ďábelský plán Petrova písaře. Bohemia, kterou Petr novými dresy spojil a prakticky zachránil, začala slyšet na nesporné organizační schopnosti do té doby "tichého" Daniela Riedla, který v této době již prakticky klub provozoval a do značné míry ovládal. Petrova pozice se tak velmi ochladila, v tajné volbě po sezóně jaro 2004 zvítězil právě dravý Riedl. Petr tak opouští vrcholné funkce v Bohemii, je sice blíže řadovému členu, nicméně jeho hlas je stále slyšet, lišák Riedl si jej vypočítavě zvolil za svého zástupce. Bohužel v dalších letech nabrala Petrova funkcionářská kariéra spíše sestupnou tendenci, až se po několika sezónách stal řadovým hráčem. Co mu však nikdo nevezme je symbolika v podobě ztmelujících zelených dresů a mystický rok 2002, který Bohemii zahránil, ba dokonce vystřelil vstříc novým dobrodružstvím!

Petře, bylo nám ctí s Tebou hrát, bylo nám ctí s Tebou zestárnout o 10 let, díky Tobě se stále scházíme, děkujeme! Přejeme Ti, aby se Ti v osobním, sportovním i pracovním životě vyplnilo právě to co si přeješ. Kdyby jsi kdykoliv cokoliv od této party potřeboval, obrať se na písaře :o)

Bohemia Forever!

Počet zobrazení

Poslední zobrazení
První zobrazení

Počet zobrazení
Registrovaní: 0x
Celkem: 0x

Čtenáři
Registrovaní: 0
Celkem: 0

Facebook