Kanálpucers  2
Bohemia  3

Komentář

Páté kolo přihrálo Bohemii do cesty jeden z klíčových duelů sezóny. Kanálpucers totiž dosud získali jen 2 body za výhru nad Sokolem Vysočany B a 2 body díky kontumaci proti odstoupivšímu Veleslavínu, ze silnějších soupeřů hráli jen s Bamboocha a Dejvickým expresem, obě utkání stejně jako Bohemia prohráli.

Prohra by pro Bohemii znamenala boj o udržení až do posledního kola, výhra udržení bodového odstupu od sestupových příček, stažení Kanálpucers do boje o záchranu a také udržení výhody zisku dvou kontumačních bodů v posledním kole s Veleslavínem.

Po týdnu se do týmu vrátil uschopněný Junior, naopak mezi odpadlíky se zařadili kapitán Dáňa a Zemča, zbytek týmu dorazil bojovně naladěn poté co absolvoval bitku o volná parkovací místa.

Již při pohledu na tukem zkrášlené tělesné schránky tří borců soupeře a dvou viditelně postarších kousků bylo sebevědomí roztylských štírků výše než obvykle. Sebevědomí hráčů raketově rostlo i v prvních deseti minutách utkání po kterých bylo jasné, že větší fotbalová kvalita je na jejich straně.

Kanálpucers hráli naprosto stejným stylem jako Bohemia. Dlouhé polovysoké míče na útočníka, který se snaží míč zpracovat a rozehrát, případně rovnou sklepnout na spoluhráče. Bohemia má ale skvělou protizbraň v podobě Hafana, který svou rychlostí, agresivitou a skvělou hrou ve vzduchu odolá i mnohem lépe vybaveným borcům a hráč s pytlem brambor kolem pasu na něj jednoduše mít nemůže.

Největší starosti dělala Bohemii hra dopředu, útočníci byli příliš zbrklí, jakoby nedokázali uvěřit, že dnes na ně létá spousta míčů a mají k dispozici velmi slušný manévrovací prostor. Bohužel v Bohemii se jeden na jednoho prosadí jen dva hráči a ani oni neměli v prvním poločase štěstí. Junior pálil několikrát mimo, Hafan se držel více zpátky a spíše než zakončovat se pokoušel hledat spoluhráče.

Zřejmě největší šanci Bohemie v prvním poločase nechtěně zahodil Prcek. Junior našel několik metrů za vápnem naběhlého Dušánka, ten si posunul míč na pravačku a svižně vystřelil špičkou kopačky přízemní střelu, která míříla zřejmě na levou tyč Čističů. U tyče hlídkoval Prcek, který chtěl prudký míč zasunout do sítě, bohužel mu míč šel pod nohy a zahrál brilantní odkop od branky.

Nabízelo by se napsat "Jak už to tak bývá.." nebo stará pravda "Nedáš, dostaneš zase platilo..." případně "Po hříchu přišel trest", místo gólu v síti soupeře Bohemia inkasovala. Po závaru před Kubim chtěl Šterny odkopnout padající míč, ale technicky náročné instrumentální sólo nezvládl a míč si cizelérsky přidloubl na tělo, ruku, tělo a poté dalším pokusem brilantně odkopl. To již ale zbabělec s píšťalkou hledal penaltovou značku.

Velmi mladý sudí udělal v dosavadním průběhu zápasu několik prapodivných chyb, které bohužel pro něj hráčům vysvětloval a to se zřejmým strachem ve tváři, hráči toto nedůrazné rozhodování samozřejmě vycítili a tak se po tomto významném zásahu do vývoje utkání strhla drobná, ale poněkud dlouhá, slovní mela. Samozřejmě je potřeba dát sudímu na jevo nesouhlas a vrýt mu do povědomí zásadní zásah do utkání, ale kdyby byl na hřišti Dan, pravděpodobně by důrazně vykázal všechny diskutéry a asertivně rozhodčímu vysvětlil čeho se dopouští. Bylo by to rozhodně lepší než předvedené pokřikování, nadávání, shánění pravidel v hard copy a v neposlední řadě nelichotivé narážky při hledání značky pokutového kopu. A proto se táži: Kde byl v tu dobu kapitán Bohemie?

Penalta se samozřejmě kopala a jeden z kanálníků, který zjevně zpucne kde co, si nabídnutný dezert náležitě vychutnal, když poslal Kubiho k levé tyči a míč pověsil mírně vpravo nahoru, 0:1.

Z dosavadního průběhu hry ale bylo jasné, že vedení soupeře o jednu branku nebude mít zásadní vliv na výsledek, fundamentální otázkou zůstávalo zda se Bohemia prosadí v útoku.

Do konce prvního poločasu Bohemia soupeře mačkala jako citrón. Soupeř byl rozkrojen precizním roztažením hry, následně tlačen a rolován sem a tam, šťáva z něko tekla sama, ale roztylští neměli zase den a nedokázali se prosadit.

Během přestávky nebylo potřeba nic měnit, hráči si oddechli, mírně se zklidnili a nabuzení nastoupili do druhého dějiství.

Druhý poločas začal rozehráním Čističů, ale to bylo vše co se jim v úvodních pěti minutách povedlo. Bohemia začala famózně, soupeře zatlačila a po několika šancích byla velmi blízko, když Hafan napřáhl kousek za vápnem a po lehké teči gólmana se jeho střela otřela o břevno. To byl ale jen klid před bouří, roztylští se totiž záhy prosadili. Několik metrů před vápnem potáhl míč Junior zleva doprava a zpětnou přihrávkou našel Hafana, který si míč potáhl blíže brance a tradičně zakončil špičkou kopačky. Prudký a nezbedně poskakující míč šel do protipohybu gólmana, naplno se rozskotačil až v síti, 1:1.

Dalších deset minut utkání se hrálo v podobném režimu, Bróňa, občas Kubi a zejména Hafan přiváděli útočníky soupeře k zoufalství, zatímco na druhé straně se opět nabíjelo jen akustické střelivo.

Domnělé vysvobození přišlo až ve 45. minutě a to z naprosto nenápadné situace. Bohemia rozehrávala útočný aut, kterého se chopil Junior. Trošku na náhodu zahrál dlouhý aut s cílem přehodit všechny obránce včetně gólmana a posadit míč na hlavu nabíhajícímu Šternymu. Světe div se, povedlo se mu to. Překvapený gólman při přesunu ke své levé tyči podcenil odstředivou sílu pytle brambor a plácnul sebou na zem, stihl se však opřít o ruce a zabránit vážnému zranění. Bohužel již neměl volný dostatečně dlouhý úd na to, aby zachytil Šternyho ztlumenou hlavičku a míč mu poněkud směšně proskákal kolem hlavy do sítě, 2:1.

Bohemia se uklidnila a nadále kontrolovala hru, soupeř se dostával jen do náznaku šancí, které končily v uctivé vzdálenosti od branky. Čističi ale cítili, že se svou stereotypní hrou dnes neuspějí a zvýšili agresivitu v osobních soubojích. Občas se pokoušeli pomoci si nějakým tím nedovoleným, ale zároveň nenápadným faulem. Největší šanci Čističů zmařil správný hvizd sudího. Útočník si nedovoleně odstavil na pravém křídle Bohemie Hafana, potáhl míč a vystřelil těsně kolem levé tyče Kubiho branky. V ten moment se ozvala píšťalka sudího, který hasil plamenné řeči Bohemie se slovy, že faul vidí, že čekal jak celá situace dopadne a že by rozhodně nedopustil, aby po takovém přestupku padla branka.

Kanálníci ale neměli co ztratit a v útočné fázi si nadále bezostyšně pomáhali i nedovolenými zákroky. Jejich taktika slavila úspěch zhruba 8 min. před koncem utkání. Při centrovaném míči, nebo snad autovém vhazování, do vápna Bohemie útočník Kanálníků oběma rukama odstrčil před sebou stojícího Hafana a pohodlně usměrnil míč do sítě. Bohemia čekala na hvizd sudího, leč marně. Následovala bouřlivá oslava soupeře a ještě bouřlivější protesty Bohemie u vystrašeného sudího, který už se nemohl dočkat až ze sebe setřese hrozen hráčů v modrých dresech, 2:2.

Dlouho se nepokračovalo ve hře, Bohemia spílala rozhodčímu, Kanálníci obhajovali faul tím, že Hafan si pomáhá rukama celý zápas. Směšné! Byť se Bohemia prakticky nikdy nepere, dnes to vypadalo, že někdo dorazí domů o jeden tvrdý útvar v dutině ústní lehčí, mezi největšími adepty byly sudí, což by bylo poněkud zbabělé, sic si o to říkal celé utkání, a také provinivší se útočník s půl pytlem brambor kolem pasu, který si jednoduše neviděl do úst a mlel cosi o hrníčku a řetízku, který neukradl.

Tento fuck up rozhodčího vybičoval hráče Bohemie k neskutečnému závěru. Dřelo se a jezdilo po prdeli. Ve velké šanci se ocitl Šterny, který ve skluzu jen o centimetry minul křižnou přihrávku před brankou Čističů. Bohemia poměrně hodně otevřela hru a riskovala, cítila, že bod je málo.

Na hřišti došlo zřejmě k jednomu nesportovnímu excesu na straně Bohemie, kdy neudržel nervy na uzdě Junior a důrazně atakoval soupeře bez míče. Soupeř zřejmě dostal loktem nebo nějaký koňar, nebylo to vidět, nicméně se poroučel k zemi se strašlivým křikem. Sudí raději pískl, ale situaci evidentně také neviděl a tak nechal karty v kapse a snad i nařídil jen "míč rozhodčího". Opět následovala slovní přestřelka.

Ten nahoře ale byl dnes doma a díval se. Rozhodující branku vsítil ten nejpovolanější. Pěknou akci předvedl Junior, který dostal míč až do závaru před brankou Kanálníků. Hafan se vrhl do souboje, míč získal a po drobné kličce v pádu zakončil. Gólman Kanálníků již zasáhnout nedokázal, 3:2.

Následovala exploze radosti a série bojovných gest v bezprostřední blízkosti Kanálníků. Hafanova aktivitka byla opětována a několika pytli brambor byl vykázán na vlastní polovinu hřiště. V posledních minutách se již nic zajímavého neudálo, Bohemia co mohla to oslavně zakopla, co nejdále to šlo.

Závěrečné poděkování soupeři se neobešlo bez několika průpovídek, ale již nešlo o nic dramatického, sami Kanálníci museli vědět, že dnes na body neměli a jen shodou okolností se jim podařilo utkání zdramatizovat.

Po utkání se kál Hafan ze svých provinění proti etickému kodexu týmu. Hafan přiznal, že zejména po faulu a brance na 2:2 měl zachovat nadhled a svou energii věnovat útočnému snažení místo intenzivního opakování vulgární hovorové češtiny, pošťuchování a ukazování svalů. Po zápase slíbil, že se polepší a že na tom pracuje. Ale takových bylo na straně Bohemie více, bohužel žádná další sebereflexe do redakce nedorazila...

Bohemia uhrála veledůležité vítězství, protože ji nyní čekají dva těžké zápasy s týmy na čele tabulky, kde může jen stěží očekávat významný bodový zisk.

Bohemia forever!

Soupiska

  • KapitánBrabec Michal
  • BrankářKubát Petr
  • Brabec Tomáš
  • Chalupa Tomáš
  • Havelka Martin
  • Malý Jan
  • Mrozek Dušan
  • Schiller Pavel
  • Šterner Jan
  • Tylinger Aleš

Góly

1:1 - Havelka M. (Brabec T.)
2:1 - Šterner J. (Brabec T.)
3:2 - Havelka M.

Karty

-

Muž zápasu

Havelka Martin

Havelka Martin

Hafan odehrál skvělé utkání, v obraně působil jako neprostupná hráz. Podstoupil kolem 30-40ti soubojů ve kterých získal nebo posbíral míč a tím se postaral o dominanci týmu v utkání.

K tomu přidal dvě branky, jednu vítěznou, na stopera unikátní výkon!

Tady nebylo co řešit, byť takový Junior by si dnes také zasloužil pochvalu. Drobnou kaňkou na výkonu Hafana bylo až přílišné řečnění a pošťuchování se soupeřem. Ale to vše přehlušil vítězný gól dvě minuty před koncem utkání.

Redakce se rozhodla, že bude tohoto rošťáka nadále sledovat a podobné kousky mu již nebude tolerovat.

Počet zobrazení

Poslední zobrazení
První zobrazení

Počet zobrazení
Registrovaní: 0x
Celkem: 0x

Čtenáři
Registrovaní: 0
Celkem: 0

Facebook