Bohemia  2
The Penguins 6:5 B  1

Komentář

Poslední tým soutěže nastoupil k existenčnímu zápasu s dvěma hráči na střídačce, což je pro Bohemii nezvykle málo, nicméně v této sezóně jde o nadprůměrnou účast. Podstatné bylo, že dorazili všichni tradiční hráči této sezóny, kteří již museli přivyknout menším možnostem ve střídání.

Hned od úvodních minut byli Penguins aktivnější a perfektní kombinační hrou si drželi územní převahu. Bohemia prvních 10-15 minut nevěděla kde jí hlava stojí a spíše se snažila bourat kombinace soupeře než cokoli jiného.

Sem tam se i Bohemia dostala do šance, směrem dopředu to ale nebylo nijak slavné. Bylo však poměrně příjemné vidět, že defenzíva je schopná zahustit prostor tak, že se borcům soupeře nedařilo se prosadit a pokud se jim to podařilo zaskočila poslední instance, vždy připravený, Petr Kubát.

Penguins se nakonec v prvním poločase prosadili, nebylo to, jak by se dalo očekávat, z jedné z perfektních kombinací, nýbrž z nenápadného centru, který olízl účes jednoho z útočníků a proskočil Kubátovi mezi rukama. To byl zcela určitě jediný slabší moment gólmana Bohemie. Trošku nás to mrzelo, protože to byl klasický "šatňák", ale vlastně to celé vyplynulo z průběhu hry. Bylo skvělé, že z borců z Roztyl bylo cítit, že je to dnes nezlomí a že nejde o žádnou tragédii, byť situace byla více než kritická: poslední v tabulce, rozhodující duel o sestup, nepříznivý průběh hry a v poločase prohra 0:1.

Do druhého poločasu se hráči nebyli schopni domluvit na taktice, potřebovali častěji střídat v defenzivě, zároveň ale nechtěli, aby na hřišti docházelo k chaosu, přeci jen každá významnější změna v sestavě vyžaduje buď precizní komunikaci nebo několik minut na záběh. Nakonec se hráči dohodli na zachování stávajícího stavu, plus, v případě potřeby rychlé obměny sil v obraně, začlenění útočníku do rotace obránců. Martin Havelka nabádal k trpělivosti, přeci jen vedení o jeden gól v hanspaulce vůbec nic neznamená. Kapitán Daniel se během přestávky rozhodl, že pokud bude v závěru utkání ještě o co hrát, provede kontrolu totožnosti alias konfrontaci hráčů Penguins.

Poločas pravdy začal pro Bohemii celkem dle očekávání, Penguins se tlačili do útoku, zcela logicky chtěli rozhodnout perfektně rozjeté utkání ve kterém měli převahu. Ale ani Bohemia nebyla úplně bez šancí, Penguins, pro samou snahu o překonání Kubáta, vytvářeli okénka ve své obraně, bohužel jich zrovna moc nebylo, o to více hráče mrzelo jejich neproměnění. Dvě největší příležitosti měl objev sezóny Mrozek, byť je neřešil úplně špatně, všechny je zlikvidoval gólman Penguins. Ostatní šance Bohemie zpravidla končily nějakou nepřesností ještě před finálním zakončením, to bylo způsobeno zejména menší podporou útoku ze zadních řad.

Dosavadní průběh (prvních 40 min.) utkání byl z obou stran odehrán velmi slušně a v duchu fair-play, nervozita Penguins však narůstala s každým úspěšným Kubátovým zákrokem, s každou šancí, kterou si Bohemia vydřela, samozřejmě s každým faulem, který sudí Penguins odpískal a z kterého mohla Bohemia ohrozit branku soupeře. Je to logické, známe to všichni, pro favorita utkání je kolikrát v průběhu hry výsledek "jedna nula" horší než "nula nula". Navíc v tomto utkání šlo zcela jistě o sestup, nikdo ze soupeřů si nemohl dovolit prohrát, Bohemia by přeci jen potřebovala spíše vyhrát.

Zhruba 10min. před koncem Bohemia zvýšila tempo a trenér či vedoucí či co to bylo, nabádal hráče Penguins k obezřetnosti zvoláním: "Teď se to láme, teď je to důležité, utkání se láme, pojďte.". Klíčový okamžit však podle nás přišel zhruba 5-8 min. před koncem kdy kapitán Bohemie Roztyly Daniel Riedl vyhodnotil situaci na hřišti tak, že nevede k vyrovnání brankového poměru a dokonce, že by bylo vhodné narušit hru soupeře a nasbírat síly pro závěrečný nápor, proto se z taktických důvodů uchýlil k avizované konfrontaci hráčů soupeře. Konfrontace byla soupeřem přijata vcelku klidně a sportovně, kontrolování nakonec byli i hráči Bohemie. Nikdo si to v tu chvíli neuvědomoval, ale zcela jistě to byl klíčový moment v utkání, protože poté se začaly dít věci...

Bohemia najednou měla k brance soupeře blíž, ten se totiž upnul na vstřelení druhé branky a definitivní zlomení odporu a nevěnoval úplně největší pozornost své defenzívě. V 57.min. se ke střele na branku Penguins dostal Míša Brabců, jeho jedovku se gólman Penguins pokouší zkrotit, není to však možné, ta brambora je příliš horká a odskakuje gólmanovi od "pánviček" přímo k dobíhajícímu diagnostikovanému dipsomaniakovi Havelkovi, který s ledovým klidem proměňuje jacket potato v opojný banánový shake, 1:1. Ve hráčích explodovala sopka, zvoláním "Nazdáááár!!!" jakoby vítali jaro 2011 ve třetí lize. Musí být nádherné vstřelit takový gól, s Petrem Havelkou uděláme rozhovor, musíme to však stihnout do konce kvartálu.

Penguins byli nuceni rozehrávat od středového puntíku, byl to neuvěřitělný pocit, Bohemia to dokázala, srovnala skóre a velmi pravděpodobně bude mít o co hrát i v posledním kole s mužstvem Sever 1. FC. Hlavně tento super stav neztratit, prohnalo se hlavami hráčů. Penguins měli jasno, je to málo, zasloužíme si víc a hlavně máme na víc. Bohemia přizpůsobila hru nadějnému výsledku a začala vynechávat podporu útoku, soustředila se spíše na bránění stavu zaručujícího přežití.

Závěrečné minuty včetně prodloužení byly hodně zajímavé. Penguins nedarovali sudímu vůbec nic, dokonce se snížím k tomu, že bych řekl, že chvílema šlo o taktiku zastrašit sudího a získat tak výhodu. Výtky k mužům, kteří řídili toto utkání, byly až přehnaně ostré a reakce lavičky včetně přísedících nepřiměřené, tady dostala fair-play trošku na prdel.

Poslední minuty, no, spíše desítky vteřin, patřily Bohemii. Nejprve obrana Bohemie vyslala Mrozka na zteč branky Penguins, ten si míč pustil, doběhli ho ale obránci Penguins a v klinči rameno na záda jej eliminovali. Zde bych se chtěl krátce zastavit a situaci více rozebral, protože z reakcí hráčů, soupeřů i diváků bylo zjevné, že názor sudího nesdílejí, protože údajně šlo o běžnou hru tělem.

Nebudu psát o pravidlech, nýbrž o svých zkušenostech a o poznatcích z velké i malé kopané. Naprosto zásadní "pravidlo" pro posouzení hry tělem je to zda hráč používající tuto techniku díky ní eliminuje výhodu, kterou jeho oponent ve hře získal. Toto si zapamatujte, protože takto by to skutečně mělo fungovat, jestliže se útočník dostane před obránce, nemůže jej obránce odstavit tělem, je to nesmysl, musel by nejprve útočníka doběhnout (eliminovat jeho výhodu regulérním způsobem) a pak jej teprve odstavit "tělem". Řečeno více "matematicky" a přesněji to znamená, že soupeře je možné přetlačit jen v korektním souboji kdy je "zásah" tělem maximálně kolmý na protivníka. V praxi je pak nejjistějším odstavením soupeře zády, to ale znamená překonání jeho výhody takovým způsobem, že výhoda je na straně hráče používajícím tuto techniku... No, je to komplikované, ale prostě hrou tělem není možné soupeře dobíhat...

V dalším útoku obrana poslala míč na Dušana Mrozka, který byl na půlce hřiště evidentně faulován "zezadu", sudí nechal hru plynout. Pravda, bylo to na půli, ale bylo to hrubé, Mrozkovi, nepodpořenému spoluhráči, se příliš nelíbilo, že to sudí "pustil" a počastoval ho několika ostrými pohledy. Mimochodem stojí za zmínku, že Mrozek již několik utkání působí klidně a vyrovnaně, což týmu dříve chybělo.

O několik chvil později míří opět míč na Mrozka, který jej přebírá a vydává se na zteč branky Penguins. Po několika metrech jej ve vysoké rychlosti křižující obránce kopne (možná spíše silně škrtne, těžko posoudit, rychlost byla vskutku závratná), Mrozek ještě několik málo metrů marně stíhá míč ale pak jde zoufale do kolen, obránce jej rozhodil a již nebyl schopný slibnou akci dokončit. Naštěstí ostražití "muži zákona" vše viděli a slyšeli a proto i odpískali, nutno dodat, že situaci vyhodnotili oba stejně. V řadách Penguins se zvedla vlna těžké nevole, hráči soupeře hrubě nadávali rozhodčímu, dokonce jej obklopil hrozen hráčů soupeře a všichni na něj cosi prskali. Nejaktivnější byl brankář Penguins, ten si celou situaci naprosto mylně vysvětlil jako Mrozkův úmysl a od počátku tvrdil, že padl vysílením.

Samotný Mrozek jen kontroval výrokem směrem k sudímu: "Vyhoď ho, nenech si nadávat", v té chvíli již jej totiž hřál titul rekordmana "Plzeňského Iron Mana", který získal jen několik málo dnů před tímto utkáním, když společně se svými spolubojovníky Michalem Brabcem a Haurem vytvořili nový rychlostní rekord v této soutěži. Vyčerpáním tedy rozhodně nelehnul, to se obtloustlý tučnák rozhodně zmýlil, tento chlapík vydrží hodně a jen tak k zemi neklesá...

K dalšímu ze série dnešních přímých kopů se postavil Míša Brabců, šlo o poměrně zajímavou vzdálenost, určitě se to dalo považovat za velkou příležitost, ale znáte to, přímák, zeď, všichni čekají ránu, pokud se nerozehraje, nikoho nepřekvapí. A prd ho, Míša jej napálil takovým způsobem, že se míč třepotal v pravém horním růžku branky. Prostě to tam šlehl. V první chvíli tomu nikdo nevěřil, ale bylo to tak, vedeme 2:1. Bylo to tak velké překvapení až si ho vlastně Bohemia ani neužila. Všichni jen pomysleli na to, že 1 bod je již jasná tutovka, ale že by Bohemia mohla mít body dva to hráčům došlo s malým prodlením...

Pár minut se nyní nehrálo, protože gólman Penguins řešil to, že Mrozek skutečně padl vysílením či dehydratací, méně úsměvné pak již bylo co se dělo dále, na sudího si začal vyskakovat neznámý černovlasý bijec z lavičky Penguins, který sice byl hodně slyšet a byl hodně sprostý, naštěstí ale sudího neinzultoval. V závěru ještě brankář Penguins vysvětloval sudím, že je poslali svým špatným výkonem do čtvrté ligy... V utkání se již nic podstatného nestalo a Bohemia senzačně a nečekaně porazila Penguins 2:1.

Chlapi, za tu smůlu v těch našich 3 prohrách o gól (Oranjes, Botič, United clans) jsme si nyní vybrali obrovské štěstí v podobě výhry nad Penguins, kteří jsou bodobě pod nás a jsou nyní sestupem ohroženi daleko více než my. Troufám si tvrdit, že po zjištění výsledků tohoto kola uvidíme, že setrvání v soutěži je opět v našich rukách.

KM

Soupiska

  • KapitánRiedl Dan
  • BrankářKubát Petr
  • Brabec Michal
  • Chalupa Tomáš
  • Havelka Martin
  • Havelka Petr
  • Mrozek Dušan
  • Šterner Jan

Góly

1:1 - Havelka P. (Brabec M.)
2:1 - Brabec M.

Karty

-

Muž zápasu

Kubát Petr

Kubát Petr

Bylo nesmírně obtížné vybrat nejlepšího hráče utkání, obrana makala na 100%, drtivou většinu zápasu byla přetížená a měla to opravdu těžké, nakonec obstála... v útoku pak byl Michal Brabec u obou gólů, které znamenaly úžasný obrat... kapitán Dáňa, který pro nás v pravou chvíli vybral oddechový čas a rozhodil soupeře... Martin Havelka, který opět zahrál výborně a celé utkání povzbuzoval spoluhráče... Naproti tomu jenom díky Petrovi, který lapil několik tutovek, jsme ještě 3 minuty před koncem "žili" a měli tak možnost uskutečnit a zažít fantastický obrat, prostě díky němu měla práce všech ostatních smysl.

Počet zobrazení

Poslední zobrazení
První zobrazení

Počet zobrazení
Registrovaní: 0x
Celkem: 0x

Čtenáři
Registrovaní: 0
Celkem: 0

Facebook